dc.contributor.advisor |
Sumczynski, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Svoboda, Jakub
|
|
dc.date.accessioned |
2022-07-15T09:23:59Z |
|
dc.date.available |
2022-07-15T09:23:59Z |
|
dc.date.issued |
2021-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/51855
|
|
dc.description.abstract |
Cílem bakalářské práce bylo shrnout základní taxonomické, technologické a nutriční charakteristiky o rostlině Ilex paraguariensis a o nápoji yerba mate, který se z ní připravuje. Cílem praktické části bylo připravit vodné výluhy yerba mate v závislosti na teplotě a v nich stanovit obsah xanthinových derivátů a minerálních prvků za pomoci HPLC a ICP-MS. Výsledky HPLC ukazují, že yerba mate obsahuje 8,00-40,0 mg kofeinu/g a 0,80-8,20 mg/g theobrominu. Při nižší teplotě (70 °C) bylo vyluhováno vyšší množství sodíku a vápníku a většiny stopových prvků. Naopak prvky chrom a molybden vykazují vyšší vyluhovatelnost při vyšší teplotě (80 °C). Teoretickými výpočty bylo vyhodnoceno, že yerba mate může být významným přispěvatelem k hodnotě RDA pro mangan. |
|
dc.format |
69 s. |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
yerba mate
|
cs |
dc.subject |
Ilex paraguariensis
|
cs |
dc.subject |
kofein
|
cs |
dc.subject |
theobromin
|
cs |
dc.subject |
theofylin
|
cs |
dc.subject |
minerální a stopové prvky
|
cs |
dc.subject |
HPLC
|
cs |
dc.subject |
ICP-MS
|
cs |
dc.subject |
yerba mate
|
en |
dc.subject |
Ilex paraguariensis
|
en |
dc.subject |
coffein
|
en |
dc.subject |
theobromin
|
en |
dc.subject |
theofylin
|
en |
dc.subject |
mineral and trace elements
|
en |
dc.subject |
HPLC
|
en |
dc.subject |
ICP-MS
|
en |
dc.title |
Stanovení minerálních prvků a kofeinu ve výluzích yerba mate |
|
dc.title.alternative |
Determination of Minerals, Trace Elements and Caffeine in Yerba Mate Tea |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mrázková, Martina |
|
dc.date.accepted |
2022-06-15 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of the bachelor thesis was to sum up basic taxonomic, technological and nutritional characteristics of Ilex paraguariensis plant and yerba mate infusion, which is prepared out of this plant. The aim of the practical part was to prepare aqueous solutions of yerba mate depending on the temperature and to analyze xanthine derivates and mineral compounds contents using HPLC and ICP-MS. The results of HPLC shows that yerba mate contains 8,00-40,0 mg of caffeine/g and 0,80-8,20 mg/g of theobromine. At a lower temperature (70 °C) was extracted a higher amount of natrium and calcium and most of trace elements. On the contrary, chromium and molybdenum showed higher extraction at higher temperature (80 °C). With theoretical calculations was evaluated that yerba mate could be a significant contributor of manganese in RDA. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Technology |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie a hodnocení potravin |
cs |
dc.identifier.stag |
62832
|
|
dc.date.submitted |
2022-05-19 |
|