Abstract:
|
Teoretická část je věnována listové zelenině a semenům pro pěstování microgreens s důrazem na jejich nutriční benefit. V experimentální části byly pěstovány semena řeřichy a ředkvičky na univerzálním zahradnickém substrátu a vatě. U microgreens byly v šestém až devátém dnu růstu odebírány vzorky pro přípravu mineralizátu s následným měřením prvkového složení pomocí ICP-MS. Trendy v akumulaci jednotlivých prvků pro dané růstové medium a plodinu jsou zaneseny v grafech. Řeřicha měly nejvyšší koncentrace K, Mg, P, Mn, Zn, S, Fe, a ředkvička Mg, K, P, Mn, Fe, Zn, S. Ve vzorcích byly zaznamenány nejnižší koncentrace Cs, Ce, Y, Tl a nekteré prvky nebyly vůbec detekovány. Konzumace 100 g porce microgreens (řeřichy a ředkvičky) přispívá u žen 55 % k hodnotě RDA pro Mn, 48% pro Cu a 43% pro Mg. U mužů byly hodnoty podobné, s nižším příspěvkem. Co se týká toxických prvků pro osobu vážící 70 kg, příspěvek 100 g microgreens k hodnotě PTMI pro prvek Cd je 65 %. Pro ostatní težké kovy byly tyto hodnoty výrazne nižší. Microgreens tvoří bohatou zásobu minerálních a stopových prvků, přičemž jejich množství během procesu růstu roste a u některých prvků kolísá. Tahle práce prokázala, že microgreens pěstované na půdě jsou bohatší na obsah minerálních a stopových prvků. Pečlivý výběr růstového média a druhu microgreens, stejně jako načasování sklizně, může mít značný vliv na obsah prvků v microgreens. |