dc.contributor.advisor |
Sumczynski, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Markovič, Juraj
|
|
dc.date.accessioned |
2023-12-20T13:25:06Z |
|
dc.date.available |
2023-12-20T13:25:06Z |
|
dc.date.issued |
2022-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/53772
|
|
dc.description.abstract |
Teoretická část je věnována listové zelenině a semenům pro pěstování microgreens s důrazem na jejich nutriční benefit. V experimentální části byly pěstovány semena řeřichy a ředkvičky na univerzálním zahradnickém substrátu a vatě. U microgreens byly v šestém až devátém dnu růstu odebírány vzorky pro přípravu mineralizátu s následným měřením prvkového složení pomocí ICP-MS. Trendy v akumulaci jednotlivých prvků pro dané růstové medium a plodinu jsou zaneseny v grafech. Řeřicha měly nejvyšší koncentrace K, Mg, P, Mn, Zn, S, Fe, a ředkvička Mg, K, P, Mn, Fe, Zn, S. Ve vzorcích byly zaznamenány nejnižší koncentrace Cs, Ce, Y, Tl a nekteré prvky nebyly vůbec detekovány. Konzumace 100 g porce microgreens (řeřichy a ředkvičky) přispívá u žen 55 % k hodnotě RDA pro Mn, 48% pro Cu a 43% pro Mg. U mužů byly hodnoty podobné, s nižším příspěvkem. Co se týká toxických prvků pro osobu vážící 70 kg, příspěvek 100 g microgreens k hodnotě PTMI pro prvek Cd je 65 %. Pro ostatní težké kovy byly tyto hodnoty výrazne nižší. Microgreens tvoří bohatou zásobu minerálních a stopových prvků, přičemž jejich množství během procesu růstu roste a u některých prvků kolísá. Tahle práce prokázala, že microgreens pěstované na půdě jsou bohatší na obsah minerálních a stopových prvků. Pečlivý výběr růstového média a druhu microgreens, stejně jako načasování sklizně, může mít značný vliv na obsah prvků v microgreens. |
|
dc.format |
71 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
microgreens
|
cs |
dc.subject |
listová zelenina
|
cs |
dc.subject |
ředkvička
|
cs |
dc.subject |
řeřicha
|
cs |
dc.subject |
minerální prvek
|
cs |
dc.subject |
stopový prvek
|
cs |
dc.subject |
toxický prvek
|
cs |
dc.subject |
příjem živin
|
cs |
dc.subject |
RDA
|
cs |
dc.subject |
AI
|
cs |
dc.subject |
PTWI
|
cs |
dc.subject |
PTMI
|
cs |
dc.subject |
ICP-MS
|
cs |
dc.subject |
microgreens
|
en |
dc.subject |
leafy vegetables
|
en |
dc.subject |
radish
|
en |
dc.subject |
garden cress
|
en |
dc.subject |
mineral
|
en |
dc.subject |
trace element
|
en |
dc.subject |
heavy metal
|
en |
dc.subject |
dietary intake
|
en |
dc.subject |
RDA
|
en |
dc.subject |
AI
|
en |
dc.subject |
PTWI
|
en |
dc.subject |
PTMI
|
en |
dc.subject |
ICP-MS
|
en |
dc.title |
Obsah minerálních a stopových prvků v průběhu pěstování microgreens |
|
dc.title.alternative |
Mineral and Trace Element Contents in Growing Stages of Microgreens |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Lazárková, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2023-06-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
The theoretical part is devoted to leafy vegetables and seeds for growing microgreens with an emphasis on their nutritional benefit. In the experimental part, garden cress and radish seeds were grown on a universal horticultural substrate and cotton wool. In the case of microgreens, samples were taken on the sixth to ninth day of growth for the preparation of the mineral with subsequent measurement of the elemental composition using ICP-MS. Trends in the accumulation of individual elements for a given growth medium and crop are plotted in graphs. Garden cress had the highest concentrations of K, Mg, P, Mn, Zn, S, Fe, and radish Mg, K, P, Mn, Fe, Zn, S. The lowest concentrations of elements were recorded in the samples Cs, Ce, Y, Tl, and some elements were not detected at all. Consumption of a 100 g portion of microgreens (garden cress and radishes) by women, contributes 55% to their RDA value for Mn, 48% for Cu and 43% for Mg. For men, the values were similar, with a lower contribution. Regarding toxic elements for a person weighing 70 kg, the contribution of 100 g of microgreens to the PTMI value for the element Cd is 65%. The values for other heavy metals were significantly lower. Microgreens are a rich source of minerals and trace elements, with their amount increasing during the growth process, for some elements fluctuating. This work proved that microgreens grown on soil are richer in mineral and trace element content. Careful selection of the growth medium and type of microgreens, as well as the timing of harvest, can have a significant effect on the elemental content of the microgreens. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
dc.identifier.stag |
65429
|
|
dc.date.submitted |
2023-05-10 |
|