Aplikace cyklodextrinů v potravinářství

DSpace Repository

Language: English čeština 

Aplikace cyklodextrinů v potravinářství

Show simple item record

dc.contributor.advisor Rouchal, Michal
dc.contributor.author Soško, David
dc.date.accessioned 2024-07-23T13:15:57Z
dc.date.available 2024-07-23T13:15:57Z
dc.date.issued 2024-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/55114
dc.description.abstract Předložená bakalářská práce se zabývá formou literární rešerše aktuálními poznatky v oblasti studia cyklodextrinů, jejich historií, strukturou, fyzikálně-chemickými vlastnostmi, a především jejich aplikacemi v potravinářství. Cyklodextriny, přirozeně se vyskytující cyklické oligosacharidy získávané ze škrobu, mají schopnost vytvářet supramolekulární uskupení s různými typy sloučenin, což přináší řadu možností směřujících k praktickému využití. Práce poskytuje podrobný přehled o metodách analýzy cyklodextrinů, legislativních regulacích a budoucím výhledu potenciálních aplikací cyklodextrinů. Zvláštní pozornost je věnována jejich roli ve zlepšení organoleptických vlastností potravin a vývoji nových potravinových produktů.
dc.format 75 s. (129 994 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject cyklodextriny cs
dc.subject aplikace cs
dc.subject potravinářství cs
dc.subject hostitel-host cs
dc.subject supramolekulární chemie cs
dc.subject cyclodextrins en
dc.subject applications en
dc.subject food industry en
dc.subject host-guest en
dc.subject supramolecular chemistry en
dc.title Aplikace cyklodextrinů v potravinářství
dc.title.alternative Applications of Cyclodextrins in Food Science
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Janovský, Petr
dc.date.accepted 2024-06-18
dc.description.abstract-translated The submitted bachelor's thesis deals with the current findings in the field of cyclodextrins, their history, structure, physico-chemical properties, and above all their applications in the food industry, in the form of a literature search. Cyclodextrins, naturally occurring cyclic oligosaccharides obtained from starch, have the ability to form supramolecular assemblies with various types of compounds, which brings a number of possibilities for practical use. The work provides a detailed overview of cyclodextrin analysis methods, legislative regulations and the future outlook of potential applications of cyclodextrins. Special attention is paid to their role in improving the organoleptic properties of food and the development of new food products.
dc.description.department Ústav chemie
dc.thesis.degree-discipline Chemie a analýza potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Chemistry and Analysis en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 64673
dc.date.submitted 2024-05-17


Files in this item

Files Size Format View Description
soško_2024_dp.pdf 2.841Mb PDF View/Open None
soško_2024_op.pdf 357.7Kb PDF View/Open None
soško_2024_vp.pdf 151.0Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account