dc.contributor.advisor |
Rouchal, Michal
|
|
dc.contributor.author |
Soško, David
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-23T13:15:57Z |
|
dc.date.available |
2024-07-23T13:15:57Z |
|
dc.date.issued |
2024-01-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/55114
|
|
dc.description.abstract |
Předložená bakalářská práce se zabývá formou literární rešerše aktuálními poznatky v oblasti studia cyklodextrinů, jejich historií, strukturou, fyzikálně-chemickými vlastnostmi, a především jejich aplikacemi v potravinářství. Cyklodextriny, přirozeně se vyskytující cyklické oligosacharidy získávané ze škrobu, mají schopnost vytvářet supramolekulární uskupení s různými typy sloučenin, což přináší řadu možností směřujících k praktickému využití. Práce poskytuje podrobný přehled o metodách analýzy cyklodextrinů, legislativních regulacích a budoucím výhledu potenciálních aplikací cyklodextrinů. Zvláštní pozornost je věnována jejich roli ve zlepšení organoleptických vlastností potravin a vývoji nových potravinových produktů. |
|
dc.format |
75 s. (129 994 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
cyklodextriny
|
cs |
dc.subject |
aplikace
|
cs |
dc.subject |
potravinářství
|
cs |
dc.subject |
hostitel-host
|
cs |
dc.subject |
supramolekulární chemie
|
cs |
dc.subject |
cyclodextrins
|
en |
dc.subject |
applications
|
en |
dc.subject |
food industry
|
en |
dc.subject |
host-guest
|
en |
dc.subject |
supramolecular chemistry
|
en |
dc.title |
Aplikace cyklodextrinů v potravinářství |
|
dc.title.alternative |
Applications of Cyclodextrins in Food Science |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Janovský, Petr |
|
dc.date.accepted |
2024-06-18 |
|
dc.description.abstract-translated |
The submitted bachelor's thesis deals with the current findings in the field of cyclodextrins, their history, structure, physico-chemical properties, and above all their applications in the food industry, in the form of a literature search. Cyclodextrins, naturally occurring cyclic oligosaccharides obtained from starch, have the ability to form supramolecular assemblies with various types of compounds, which brings a number of possibilities for practical use. The work provides a detailed overview of cyclodextrin analysis methods, legislative regulations and the future outlook of potential applications of cyclodextrins. Special attention is paid to their role in improving the organoleptic properties of food and the development of new food products. |
|
dc.description.department |
Ústav chemie |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a analýza potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Chemistry and Analysis |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie a hodnocení potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology and Assessment |
en |
dc.identifier.stag |
64673
|
|
dc.date.submitted |
2024-05-17 |
|