dc.contributor.advisor |
Mokrejš, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Uwaezuoke, Dennis Ugochukwu
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-23T13:16:01Z |
|
dc.date.available |
2024-07-23T13:16:01Z |
|
dc.date.issued |
2024-01-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/55186
|
|
dc.description.abstract |
ABSTRAKT Výroba mýdla ze zvířecího tuku představuje udržitelný a účinný způsob přeměny přírodních zdrojů na cenné výrobky pro domácnost. Teoretická část diplomové práce se zabývá přehledem tuků a mastných kyselin, jejich fyzikálními a chemickými vlastnostmi, zpracování živočišných a rostlinných tuků a olejů a jejich využitím. Praktická část se zabývá přípravou mýdel ze zvěřinového tuku (daněk). Postup práce spočívá ve zmýdelnění živočišného tuku alkalickým postupem; v tomto případě byl použit hydroxid draselný. Byly testovány 3 procesní faktory pro získání různých vzorků mýdel: teplota, množství KOH a množství NaCl použité k vysolení metodou faktorového schématu. Byla vyhodnocena výtěžnost mýdla a provedena série fyzikálně-chemických analýzy mýdel ke stanovení jejich kvality - pH, celková alkalita, pěnivost, stabilita pěny, celkový obsah tuku a vlhkost; dále tvrdost mýdla penetračním testem, V závěru práce jsou uvedeny optimální podmínky procesu přípravy mýdla z tuku daňka. |
|
dc.format |
80 p.(120389 characters) |
|
dc.language.iso |
en |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
dančí tuk
|
cs |
dc.subject |
vedlejší produkty
|
cs |
dc.subject |
mastné kyseliny
|
cs |
dc.subject |
mýdlo
|
cs |
dc.subject |
zmýdelňování
|
cs |
dc.subject |
procesní podmínky
|
cs |
dc.subject |
testování mýdel
|
cs |
dc.subject |
kosmetika
|
cs |
dc.subject |
potravinářství
|
cs |
dc.subject |
plánované experimenty
|
cs |
dc.subject |
deer fat
|
en |
dc.subject |
by-products
|
en |
dc.subject |
fatty acids
|
en |
dc.subject |
soap
|
en |
dc.subject |
saponification
|
en |
dc.subject |
processing conditions
|
en |
dc.subject |
soap testing
|
en |
dc.subject |
cosmetics
|
en |
dc.subject |
food industry
|
en |
dc.subject |
design of experiments
|
en |
dc.title |
Příprava mýdel z živočišného tuku |
|
dc.title.alternative |
Preparation of Soaps from Animal Fat |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Krejčí, Ondřej |
|
dc.date.accepted |
2024-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
ABSTRACT Producing soap from animal fat offers a sustainable and efficient means of transforming natural resources into valuable household commodities. The theoretical aspect of the master thesis presents an overview of fats and fatty acids and their physical and chemical properties, the processing of animal fats and oils, as well as other utilization of animal fats. The practical aspect deals with providing a detailed process of preparing soap from venison fats, specifically from fallow deer fat. The methodology typically involves saponifying animal fats with alkali substances. In this case, potassium hydroxide was used. Three processing conditions were tested: temperature, amount of KOH, and amount of NaCl used for salting out using the factorial scheme method to obtain different samples. This method enables the production of different soap samples with varying processing conditions. The soap yield and physicochemical analysis, such as pH, total soap alkalinity, foaming capacity, foam stability, penetration (soap hardness), total fatty matter, and moisture content, were evaluated to determine the quality of soap and set up an optimal condition for the process. |
|
dc.description.department |
Ústav inženýrství polymerů |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Polymer Engineering |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Polymer Engineering |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Polymer Engineering |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Polymer Engineering |
en |
dc.identifier.stag |
68795
|
|
dc.date.submitted |
2024-05-10 |
|