Příprava mýdel z živočišného tuku

DSpace Repository

Language: English čeština 

Příprava mýdel z živočišného tuku

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mokrejš, Pavel
dc.contributor.author Uwaezuoke, Dennis Ugochukwu
dc.date.accessioned 2024-07-23T13:16:01Z
dc.date.available 2024-07-23T13:16:01Z
dc.date.issued 2024-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/55186
dc.description.abstract ABSTRAKT Výroba mýdla ze zvířecího tuku představuje udržitelný a účinný způsob přeměny přírodních zdrojů na cenné výrobky pro domácnost. Teoretická část diplomové práce se zabývá přehledem tuků a mastných kyselin, jejich fyzikálními a chemickými vlastnostmi, zpracování živočišných a rostlinných tuků a olejů a jejich využitím. Praktická část se zabývá přípravou mýdel ze zvěřinového tuku (daněk). Postup práce spočívá ve zmýdelnění živočišného tuku alkalickým postupem; v tomto případě byl použit hydroxid draselný. Byly testovány 3 procesní faktory pro získání různých vzorků mýdel: teplota, množství KOH a množství NaCl použité k vysolení metodou faktorového schématu. Byla vyhodnocena výtěžnost mýdla a provedena série fyzikálně-chemických analýzy mýdel ke stanovení jejich kvality - pH, celková alkalita, pěnivost, stabilita pěny, celkový obsah tuku a vlhkost; dále tvrdost mýdla penetračním testem, V závěru práce jsou uvedeny optimální podmínky procesu přípravy mýdla z tuku daňka.
dc.format 80 p.(120389 characters)
dc.language.iso en
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject dančí tuk cs
dc.subject vedlejší produkty cs
dc.subject mastné kyseliny cs
dc.subject mýdlo cs
dc.subject zmýdelňování cs
dc.subject procesní podmínky cs
dc.subject testování mýdel cs
dc.subject kosmetika cs
dc.subject potravinářství cs
dc.subject plánované experimenty cs
dc.subject deer fat en
dc.subject by-products en
dc.subject fatty acids en
dc.subject soap en
dc.subject saponification en
dc.subject processing conditions en
dc.subject soap testing en
dc.subject cosmetics en
dc.subject food industry en
dc.subject design of experiments en
dc.title Příprava mýdel z živočišného tuku
dc.title.alternative Preparation of Soaps from Animal Fat
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Krejčí, Ondřej
dc.date.accepted 2024-06-04
dc.description.abstract-translated ABSTRACT Producing soap from animal fat offers a sustainable and efficient means of transforming natural resources into valuable household commodities. The theoretical aspect of the master thesis presents an overview of fats and fatty acids and their physical and chemical properties, the processing of animal fats and oils, as well as other utilization of animal fats. The practical aspect deals with providing a detailed process of preparing soap from venison fats, specifically from fallow deer fat. The methodology typically involves saponifying animal fats with alkali substances. In this case, potassium hydroxide was used. Three processing conditions were tested: temperature, amount of KOH, and amount of NaCl used for salting out using the factorial scheme method to obtain different samples. This method enables the production of different soap samples with varying processing conditions. The soap yield and physicochemical analysis, such as pH, total soap alkalinity, foaming capacity, foam stability, penetration (soap hardness), total fatty matter, and moisture content, were evaluated to determine the quality of soap and set up an optimal condition for the process.
dc.description.department Ústav inženýrství polymerů
dc.thesis.degree-discipline Polymer Engineering cs
dc.thesis.degree-discipline Polymer Engineering en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Polymer Engineering cs
dc.thesis.degree-program Polymer Engineering en
dc.identifier.stag 68795
dc.date.submitted 2024-05-10


Files in this item

Files Size Format View Description
uwaezuoke_2024_dp.zip 1.606Mb application/zip View/Open None
uwaezuoke_2024_op.pdf 733.6Kb PDF View/Open None
uwaezuoke_2024_vp.pdf 442.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account