Analýza mastných kyselin v ochucených sterilovaných tavených sýrech s přídavkem hydrokoloidů
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
|
Název:
|
Analýza mastných kyselin v ochucených sterilovaných tavených sýrech s přídavkem hydrokoloidů |
| Autor: |
Kelnar, Pavel
|
| Vedoucí: |
Lazárková, Zuzana
|
|
Abstrakt:
|
Tato práce byla zaměřena na vliv sterilace a přídavku hydrokoloidů (karagenanu a furcellaranu) na obsah mastných kyselin v ochucených tavených sýrech. Vyrobeny byly modelové vzorky s příchutí rajčete, ve kterých byly jako náhrada běžných tavicích solí použity výše zmíněné hydrokoloidy v množství 1 % hm. Celkem byly vyrobeny 4 vzorky (nesterilovaný / sterilovaný s karagenanem a nesterilovaný / sterilovaný s furcellaranem). U těchto vzorků byla stanovena hodnota pH, obsah sušiny, obsah tuků Soxhletovou metodou a obsah mastných kyselin pomocí GC-MS po předchozí esterifikaci. Sterilační záhřev způsobil pokles pH a též snížení obsahu většiny mastných kyselin. Obsah sušiny a tuku sterilací ovlivněn nebyl. Druh hydrokoloidu žádný ze sledovaných parametrů zásadně neovlivnil. Lze konstatovat, že jak karagenan, tak furcellaran je možné využít jako náhradu tradičních fosforečnanových tavicích solí. |
|
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/57036
|
|
Datum:
|
2025-01-01 |
|
Dostupnost:
|
Bez omezení |
|
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
|
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
|
K tomuto záznamu nejsou připojeny žádné soubory.
|
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet