dc.contributor.advisor |
Mišurcová, Ladislava
|
|
dc.contributor.author |
Kubíčková, Michaela
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T01:53:33Z |
|
dc.date.available |
2010-07-17T01:53:33Z |
|
dc.date.issued |
2008-08-06 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/7238
|
|
dc.description.abstract |
Inulin je oligofruktan, který se skládá z beta-(2->1) spojených fruktosových jednotek zpravidla zakončených glukosou. Je to zásobní polysacharid oddenkových rostlin, jako jsou čekanka, slunečnice a jiřiny. Inulin se používá na výrobu dietních potravin pro pacienty trpících cukrovkou. Inulin je takzvané prebiotikum. Prebiotika jsou látky, které nejsou stra-vitelné v trávicím traktu. Jejich úloha začíná až v tlustém střevě, kde stimulují růst a meta-bolickou aktivitu mikroorganismů. Inulin je využíván v potravinářské průmyslu, lékařství a komerčních výrobcích. |
cs |
dc.format |
65s |
cs |
dc.format.extent |
867238 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Inulin
|
cs |
dc.subject |
fruktosa
|
cs |
dc.subject |
prebiotika
|
cs |
dc.subject |
potravinářský průmysl
|
cs |
dc.subject |
Inulin
|
en |
dc.subject |
fructose
|
en |
dc.subject |
preabiotics
|
en |
dc.subject |
dietetic food
|
en |
dc.subject |
food industry
|
en |
dc.title |
Význam inulinu ve výživě člověka |
cs |
dc.title.alternative |
Function of inulin in human nutriment |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Hrabě, Jan |
|
dc.date.accepted |
2008-09-03 |
|
dc.description.abstract-translated |
Inulin is an oligofructofuranoside containing up to fructose units linked beta-1,2-glycosidic bonds. The fructose chain is usually terminated by a glucose. Inulin is found as a storage carbohydrate in many plant roots and tubers, for example dahlia tubers or chicory root. Inulin is used for the production of dietetic foods for diabetes mellitus patients. More recent interest in inulin stems from the fact that it is used as a so-called praebiotic. Praebio-tics are substances added to food that are not reabsorbed in the digestive system and there-fore pass undegraded into the colon, where they stimulate the propagation and metabolic activity of certain microorganisms (mainly bifidobacteria). Finally, inulin is used by the food industry, by the medical science and by the commercial products. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
5388
|
|
dc.date.assigned |
2007-11-23 |
|
utb.result.grade |
A |
|