Nežádoucí účinky potravinářských přídatných látek
Show full item record
No preview available
Title:
|
Nežádoucí účinky potravinářských přídatných látek |
Author: |
Macková, Zuzana
|
Advisor: |
Doležalová, Magda
|
Abstract:
|
V České republice se používání přídatných látek výrazně rozšířilo po roce 1989. Od té do-by přídatné látky nacházíme ve stále větším množství potravin. Tato bakalářská práce popi-suje potravinářské přídatné látky a jejich rozdělení dle vyhlášky, jejich značení na obalech, legislativu a v neposlední řadě jsou charakterizovány skupiny přídatných látek z hlediska jejich vlastností, použití a vlivu na lidské zdraví. Bylo prokázáno, že přídatné látky pova-žované za prospěšné mohou v nadměrném množství negativně působit na lidský organi-zmus. Citlivé osoby ovšem snášejí působení přídatných látek mnohem hůře než zdraví je-dinci. Aspartam, který je považován za nebezpečnou přídatnou látku, může způsobovat epilepsii, křeče, oslepnutí, únavu či závratě. Glutamát sodný, taktéž nebezpečný, může způsobovat halucinace, nevolnost či zvracení. Přestože bylo zjištěno, že jsou tyto látky zdraví nebezpečné, smí se v České republice stále používat. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/9079
|
Date:
|
2009-08-24 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav potravinářského inženýrství |
Discipline:
|
Chemie a technologie potravin |
Grade for thesis and defense:
|
A
7712
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account