Nežádoucí účinky potravinářských přídatných látek

DSpace Repository

Language: English čeština 

Nežádoucí účinky potravinářských přídatných látek

Show simple item record

dc.contributor.advisor Doležalová, Magda
dc.contributor.author Macková, Zuzana
dc.date.accessioned 2010-07-17T17:52:44Z
dc.date.available 2010-07-17T17:52:44Z
dc.date.issued 2009-08-24
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/9079
dc.description.abstract V České republice se používání přídatných látek výrazně rozšířilo po roce 1989. Od té do-by přídatné látky nacházíme ve stále větším množství potravin. Tato bakalářská práce popi-suje potravinářské přídatné látky a jejich rozdělení dle vyhlášky, jejich značení na obalech, legislativu a v neposlední řadě jsou charakterizovány skupiny přídatných látek z hlediska jejich vlastností, použití a vlivu na lidské zdraví. Bylo prokázáno, že přídatné látky pova-žované za prospěšné mohou v nadměrném množství negativně působit na lidský organi-zmus. Citlivé osoby ovšem snášejí působení přídatných látek mnohem hůře než zdraví je-dinci. Aspartam, který je považován za nebezpečnou přídatnou látku, může způsobovat epilepsii, křeče, oslepnutí, únavu či závratě. Glutamát sodný, taktéž nebezpečný, může způsobovat halucinace, nevolnost či zvracení. Přestože bylo zjištěno, že jsou tyto látky zdraví nebezpečné, smí se v České republice stále používat. cs
dc.format 64 s., 9 s. příloh cs
dc.format.extent 1458696 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject přídatné látky cs
dc.subject potraviny cs
dc.subject nežádoucí účinky cs
dc.subject BHA cs
dc.subject BHT cs
dc.subject additives en
dc.subject food en
dc.subject side effects en
dc.subject BHA en
dc.subject BHT en
dc.title Nežádoucí účinky potravinářských přídatných látek cs
dc.title.alternative Side effects of food additives en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Mišurcová, Ladislava
dc.date.accepted 2009-09-09
dc.description.abstract-translated The use of additives is widespread in the Czech Republic after 1989. Since then, the addi-tives are in ever increasing quantity of food. This bachelor thesis describes the food additi-ves and their distribution according to the Decree, the markings on packaging, legislation, and last but not least, are characterized groups of additives in terms of their properties, uses and effects on human health. It has been shown that additives considered to be beneficial in excessive quantities can have negative effects on the human organism. Sensitive people, however, tolerate the action of additives much worse than the health of individuals. Aspar-tame, which is considered as a dangerous additive, can cause epilepsy, convulsions, blindness, fatigue, or dizziness. Sodium glutamate, is also dangerous, can cause halluci-nations, nausea or vomiting. Although it was found that these substances are dangerous, they can be still used in the Czech Republic. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 7712
dc.date.assigned 2009-02-18
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
macková_2009_bp.pdf 1.391Mb PDF View/Open
macková_2009_vp.doc 45.5Kb Microsoft Word View/Open
macková_2009_op.doc 35Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account