dc.contributor.advisor |
Doležalová, Magda
|
|
dc.contributor.author |
Macková, Zuzana
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T17:52:44Z |
|
dc.date.available |
2010-07-17T17:52:44Z |
|
dc.date.issued |
2009-08-24 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/9079
|
|
dc.description.abstract |
V České republice se používání přídatných látek výrazně rozšířilo po roce 1989. Od té do-by přídatné látky nacházíme ve stále větším množství potravin. Tato bakalářská práce popi-suje potravinářské přídatné látky a jejich rozdělení dle vyhlášky, jejich značení na obalech, legislativu a v neposlední řadě jsou charakterizovány skupiny přídatných látek z hlediska jejich vlastností, použití a vlivu na lidské zdraví. Bylo prokázáno, že přídatné látky pova-žované za prospěšné mohou v nadměrném množství negativně působit na lidský organi-zmus. Citlivé osoby ovšem snášejí působení přídatných látek mnohem hůře než zdraví je-dinci. Aspartam, který je považován za nebezpečnou přídatnou látku, může způsobovat epilepsii, křeče, oslepnutí, únavu či závratě. Glutamát sodný, taktéž nebezpečný, může způsobovat halucinace, nevolnost či zvracení. Přestože bylo zjištěno, že jsou tyto látky zdraví nebezpečné, smí se v České republice stále používat. |
cs |
dc.format |
64 s., 9 s. příloh |
cs |
dc.format.extent |
1458696 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
přídatné látky
|
cs |
dc.subject |
potraviny
|
cs |
dc.subject |
nežádoucí účinky
|
cs |
dc.subject |
BHA
|
cs |
dc.subject |
BHT
|
cs |
dc.subject |
additives
|
en |
dc.subject |
food
|
en |
dc.subject |
side effects
|
en |
dc.subject |
BHA
|
en |
dc.subject |
BHT
|
en |
dc.title |
Nežádoucí účinky potravinářských přídatných látek |
cs |
dc.title.alternative |
Side effects of food additives |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mišurcová, Ladislava |
|
dc.date.accepted |
2009-09-09 |
|
dc.description.abstract-translated |
The use of additives is widespread in the Czech Republic after 1989. Since then, the addi-tives are in ever increasing quantity of food. This bachelor thesis describes the food additi-ves and their distribution according to the Decree, the markings on packaging, legislation, and last but not least, are characterized groups of additives in terms of their properties, uses and effects on human health. It has been shown that additives considered to be beneficial in excessive quantities can have negative effects on the human organism. Sensitive people, however, tolerate the action of additives much worse than the health of individuals. Aspar-tame, which is considered as a dangerous additive, can cause epilepsy, convulsions, blindness, fatigue, or dizziness. Sodium glutamate, is also dangerous, can cause halluci-nations, nausea or vomiting. Although it was found that these substances are dangerous, they can be still used in the Czech Republic. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
7712
|
|
dc.date.assigned |
2009-02-18 |
|
utb.result.grade |
A |
|