Inhibiční vliv monoacylglycerolu kyseliny laurové na mikroorganizmy
Show full item record
No preview available
Title:
|
Inhibiční vliv monoacylglycerolu kyseliny laurové na mikroorganizmy |
Author: |
Janečková, Kristýna
|
Advisor: |
Buňková, Leona
|
Abstract:
|
Podstatou bakalářské práce bylo určit citlivost vybraných bakterií vůči účinkům monolaurinu. Monolaurin je považován za přírodní surfaktant, který nachází široké uplatnění jako emulgátor v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Antimikrobiální aktivita byla určena jako minimální inhibiční koncentrace monolaurinu. Výsledky ukazují, že bakterie s buněčnou stěnou grampozitivního typu jsou poměrně citlivé k účinkům monoacylglycerolu kyseliny laurové. Pro Bacillus cereus, Bacillus subtilis a Micrococcus luteus byla stanovena minimální inhibiční koncentrace 25 ug.ml-1. Monolaurin v koncentracích do 1500 ug.ml-1 nepřekážel v růstu bakterií s gramnegativní buněčnou stěnou, s výjimkou rodu Pseudomonas. |
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/9526
|
Date:
|
2009-05-27 |
Availability:
|
Bez omezení |
Department:
|
Ústav potravinářského inženýrství |
Discipline:
|
Chemie a technologie potravin |
Grade for thesis and defense:
|
A
11216
|
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account