dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Janečková, Kristýna
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T21:31:56Z |
|
dc.date.available |
2010-07-17T21:31:56Z |
|
dc.date.issued |
2009-05-27 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/9526
|
|
dc.description.abstract |
Podstatou bakalářské práce bylo určit citlivost vybraných bakterií vůči účinkům monolaurinu. Monolaurin je považován za přírodní surfaktant, který nachází široké uplatnění jako emulgátor v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Antimikrobiální aktivita byla určena jako minimální inhibiční koncentrace monolaurinu. Výsledky ukazují, že bakterie s buněčnou stěnou grampozitivního typu jsou poměrně citlivé k účinkům monoacylglycerolu kyseliny laurové. Pro Bacillus cereus, Bacillus subtilis a Micrococcus luteus byla stanovena minimální inhibiční koncentrace 25 ug.ml-1. Monolaurin v koncentracích do 1500 ug.ml-1 nepřekážel v růstu bakterií s gramnegativní buněčnou stěnou, s výjimkou rodu Pseudomonas. |
cs |
dc.format |
67 s., 11 s. obr. příloh |
cs |
dc.format.extent |
3343822 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
monolaurin
|
cs |
dc.subject |
minimální inhibiční koncentrace
|
cs |
dc.subject |
bakterie
|
cs |
dc.subject |
monolaurate
|
en |
dc.subject |
minimum inhibitory concentration
|
en |
dc.subject |
bacteria
|
en |
dc.title |
Inhibiční vliv monoacylglycerolu kyseliny laurové na mikroorganizmy |
cs |
dc.title.alternative |
Inhibitory effect of monoacylglycerol lauroyl acid on microorganisms |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Vltavská, Pavlína |
|
dc.date.accepted |
2009-06-08 |
|
dc.description.abstract-translated |
The objectives of this study were to determine the in vitro susceptibility of selected bacteria to monolaurin commonly present in bovine milk fat. Glycerin monolaurate is a naturally occuring surfactant that is used widely as an emulsifier in food and cosmetics industries. Antimicrobial activity was expressed as minimum inhibitory concentration. The results indicate that grampositive bacteria are guite sensitive to monoacylglyceride of lauric acid. Minimal inhibitory concentrations showed that monolaurin at concentration of 25 ug.ml-1 is able to stop completely the growth of Bacillus cereus, Bacillus subtilis and Micrococcus luteus. Monolaurate at concentrations up to 1500 ug.ml-1 did not inhibit growth against gramnegative bacteria with except in genus Pseudomonas. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
11216
|
|
dc.date.assigned |
2009-02-12 |
|
utb.result.grade |
A |
|