dc.contributor.advisor |
Hrabě, Jan
|
|
dc.contributor.author |
Neupauerová, Karla
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-07T09:51:32Z |
|
dc.date.available |
2013-10-07T09:51:32Z |
|
dc.date.issued |
2012-01-06 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/21723
|
|
dc.description.abstract |
V bakalářské práci je cílem popsat život kvasinek v přirozeném prostředí včetně jejich prv-ního mikroskopického pozorování, životních nároků, buněčného života nebo jejich členění. Mimo to je práce orientována na využití kvasinek, především nejznámějšího modelového eukaryotního organismu, a to kvasinky Saccharomyces cerevisiae, která je hojně využívána v potravinářském průmyslu, a to zejména v oblasti pivovarství, vinařství a drožďárenství. Vedle pozitivního přínosu v této oblasti je také okrajově zmíněna patogenní činnost kvasi-nek, se kterou se potýkají v bakalářské práci dotčená odvětví potravinářství. |
cs |
dc.format |
65 s. (111 654 znaků). |
cs |
dc.format.extent |
2520982 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
mikroorganismus
|
cs |
dc.subject |
eukaryotická buňka
|
cs |
dc.subject |
kvasinka
|
cs |
dc.subject |
životní prostřední
|
cs |
dc.subject |
výskyt kvasinek
|
cs |
dc.subject |
životní nároky kvasinky
|
cs |
dc.subject |
historie
|
cs |
dc.subject |
buněčná stavba
|
cs |
dc.subject |
metabolismus
|
cs |
dc.subject |
rozmnožování
|
cs |
dc.subject |
buněčný cyklus
|
cs |
dc.subject |
členění kvasinek
|
cs |
dc.subject |
pivovarství
|
cs |
dc.subject |
vinařství
|
cs |
dc.subject |
drožďárenství
|
cs |
dc.subject |
Saccharomyces cerevisiae
|
cs |
dc.subject |
microorganism
|
en |
dc.subject |
eukaryotic cell
|
en |
dc.subject |
yeast
|
en |
dc.subject |
environment
|
en |
dc.subject |
occurrence of yeast
|
en |
dc.subject |
environmental requirements of yeast growing
|
en |
dc.subject |
history
|
en |
dc.subject |
cell structure
|
en |
dc.subject |
metabolism
|
en |
dc.subject |
proliferation
|
en |
dc.subject |
life cycle of a cell
|
en |
dc.subject |
yeast classification
|
en |
dc.subject |
brewery industry
|
en |
dc.subject |
yeast industry
|
en |
dc.subject |
wine making
|
en |
dc.subject |
Sac-charomyces cerevisiae
|
en |
dc.title |
Využití kvasinek v potravinářském průmyslu |
cs |
dc.title.alternative |
Applications of Yeast in The Food Industry |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Doležalová, Magda |
|
dc.date.accepted |
2012-06-12 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of the dissertation is to describe the life of yeast bacteria which includes, among others, a description of the first observation of the bacteria under a microscope and a de-scription of the conditions of their survival and proliferation. Some space is devoted to their classification. The work also focuses on the application of yeast bacteria with special interest in Saccharomyces cerevisiae which is a model eukaryotic organism. This organism is widely used in the food industry, especialy in the brewery and yeast industries and in wine making. Apart from the above mentioned positive applications of the bacteria some attention is given also to their potentially pathogenic effects which the food industry needs to cope with. |
en |
dc.description.department |
Ústav analýzy a chemie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/18591
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie a řízení v gastronomii |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology and Management in Gastronomy |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25589
|
|
utb.result.grade |
C |
|
dc.date.submitted |
2012-05-21 |
|