Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v kyselém prostředí.
Show full item record
No preview available
| 
Title: 
 | 
Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v kyselém prostředí. | 
| Author: | 
Taťáková, Monika
 | 
| Advisor: | 
Lazárková, Zuzana
 | 
| 
Abstract:
 | 
Tato diplomová práce se zabývá sledováním účinků vybraných faktorů na růst a dekarboxylázovou aktivitu bakterie Serratia marcesens. V první části jsou obecně popsány biogenní aminy, zejména jejich rozdělení, vznik a výskyt v potravinách. Dále je diplomová práce zaměřena na mikroorganizmy produkující biogenní aminy a faktory ovlivňující jejich tvorbu. Poslední oddíl teoretické části je věnován některým metodám užívaným ke stanovení biogenních aminů. Praktická část zahrnuje stanovení růstové křivky Serratia marcescens a obsahu dvou biogenních aminů, kadaverinu a putrescinu, v různých podmínkách teploty, pH a NaCl. Biogenní aminy byly stanoveny pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie. Pro růst bakterie Serratia marcescens, stejně jako pro produkci biogenních aminů, bylo optimální prostředí s nízkým obsahem soli, vyšším pH a vyšší teplotou. | 
| 
URI:
 | 
http://hdl.handle.net/10563/22110
 | 
| 
Date:
 | 
2012-02-01 | 
| 
Availability:
 | 
Bez omezení | 
| 
Department:
 | 
Ústav technologie potravin | 
| 
Discipline:
 | 
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin | 
| 
Grade for thesis and defense:
 | 
A
25260
 | 
        	     
                
Citace závěřečné práce
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show full item record
 
 
Search DSpace
Browse
- 
All of DSpace
 
- 
This Collection
 
 
My Account