dc.contributor.advisor |
Lazárková, Zuzana
|
|
dc.contributor.author |
Taťáková, Monika
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-07T21:35:07Z |
|
dc.date.available |
2013-10-07T21:35:07Z |
|
dc.date.issued |
2012-02-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/22110
|
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zabývá sledováním účinků vybraných faktorů na růst a dekarboxylázovou aktivitu bakterie Serratia marcesens. V první části jsou obecně popsány biogenní aminy, zejména jejich rozdělení, vznik a výskyt v potravinách. Dále je diplomová práce zaměřena na mikroorganizmy produkující biogenní aminy a faktory ovlivňující jejich tvorbu. Poslední oddíl teoretické části je věnován některým metodám užívaným ke stanovení biogenních aminů. Praktická část zahrnuje stanovení růstové křivky Serratia marcescens a obsahu dvou biogenních aminů, kadaverinu a putrescinu, v různých podmínkách teploty, pH a NaCl. Biogenní aminy byly stanoveny pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie. Pro růst bakterie Serratia marcescens, stejně jako pro produkci biogenních aminů, bylo optimální prostředí s nízkým obsahem soli, vyšším pH a vyšší teplotou. |
cs |
dc.format |
91 s. |
cs |
dc.format.extent |
3326221 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
dekarboxylázová aktivita
|
cs |
dc.subject |
Serratia marcescens
|
cs |
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
pH
|
cs |
dc.subject |
NaCl
|
cs |
dc.subject |
teplota
|
cs |
dc.subject |
růstová křivka
|
cs |
dc.subject |
kadaverin
|
cs |
dc.subject |
putrescin
|
cs |
dc.subject |
decarboxylase activity
|
en |
dc.subject |
Serratia marcescens
|
en |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
pH
|
en |
dc.subject |
NaCl
|
en |
dc.subject |
temperature
|
en |
dc.subject |
growth curve
|
en |
dc.subject |
cadaverine
|
en |
dc.subject |
putrescine
|
en |
dc.title |
Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v kyselém prostředí. |
cs |
dc.title.alternative |
Decarboxylase Activity of Serratia marcescens at Acid pH. |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Doležalová, Magda |
|
dc.date.accepted |
2012-06-06 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis deals with monitoring the effects of selected factors on the growth and decarboxylase activity of the bacteria Serratia marcescens. The first part generally describes biogenic amines, particularly their distribution, formation and occurrence in foods. Futhermore, diploma thesis is focused on microorganisms producing biogenic amines and factors affecting their production. The last section of theoretical part is devoted to some methods used to determination of biogenic amines. The practical part includes determination of Serratia marcescens growth curve and content of two biogenic amines, cadaverine and putrescine, in various conditions of temperature, pH and NaCl. Biogenic amines were determined by high performance liquid chromatography. Environment with low salt concentration, higher pH and higher temperature was optimal for bacterial growth, as well as for the production of biogenic amines. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/19585
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25260
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2012-05-02 |
|