Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v kyselém prostředí.

DSpace Repository

Language: English čeština 

Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v kyselém prostředí.

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lazárková, Zuzana
dc.contributor.author Taťáková, Monika
dc.date.accessioned 2013-10-07T21:35:07Z
dc.date.available 2013-10-07T21:35:07Z
dc.date.issued 2012-02-01
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/22110
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá sledováním účinků vybraných faktorů na růst a dekarboxylázovou aktivitu bakterie Serratia marcesens. V první části jsou obecně popsány biogenní aminy, zejména jejich rozdělení, vznik a výskyt v potravinách. Dále je diplomová práce zaměřena na mikroorganizmy produkující biogenní aminy a faktory ovlivňující jejich tvorbu. Poslední oddíl teoretické části je věnován některým metodám užívaným ke stanovení biogenních aminů. Praktická část zahrnuje stanovení růstové křivky Serratia marcescens a obsahu dvou biogenních aminů, kadaverinu a putrescinu, v různých podmínkách teploty, pH a NaCl. Biogenní aminy byly stanoveny pomocí vysoce účinné kapalinové chromatografie. Pro růst bakterie Serratia marcescens, stejně jako pro produkci biogenních aminů, bylo optimální prostředí s nízkým obsahem soli, vyšším pH a vyšší teplotou. cs
dc.format 91 s. cs
dc.format.extent 3326221 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject dekarboxylázová aktivita cs
dc.subject Serratia marcescens cs
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject pH cs
dc.subject NaCl cs
dc.subject teplota cs
dc.subject růstová křivka cs
dc.subject kadaverin cs
dc.subject putrescin cs
dc.subject decarboxylase activity en
dc.subject Serratia marcescens en
dc.subject biogenic amines en
dc.subject pH en
dc.subject NaCl en
dc.subject temperature en
dc.subject growth curve en
dc.subject cadaverine en
dc.subject putrescine en
dc.title Dekarboxylázová aktivita bakterie Serratia marcescens v kyselém prostředí. cs
dc.title.alternative Decarboxylase Activity of Serratia marcescens at Acid pH. en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Doležalová, Magda
dc.date.accepted 2012-06-06
dc.description.abstract-translated This diploma thesis deals with monitoring the effects of selected factors on the growth and decarboxylase activity of the bacteria Serratia marcescens. The first part generally describes biogenic amines, particularly their distribution, formation and occurrence in foods. Futhermore, diploma thesis is focused on microorganisms producing biogenic amines and factors affecting their production. The last section of theoretical part is devoted to some methods used to determination of biogenic amines. The practical part includes determination of Serratia marcescens growth curve and content of two biogenic amines, cadaverine and putrescine, in various conditions of temperature, pH and NaCl. Biogenic amines were determined by high performance liquid chromatography. Environment with low salt concentration, higher pH and higher temperature was optimal for bacterial growth, as well as for the production of biogenic amines. en
dc.description.department Ústav technologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/19585 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, Hygiene and Economics of Food Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 25260
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2012-05-02


Files in this item

Files Size Format View
taťáková_2012_dp.pdf 3.172Mb PDF View/Open
taťáková_2012_vp.doc 95Kb Microsoft Word View/Open
taťáková_2012_op.doc 95Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account