dc.contributor.advisor |
Dvořáková, Monika
|
|
dc.contributor.author |
Zajíčková, Kateřina
|
|
dc.date.accessioned |
2013-10-09T16:03:01Z |
|
dc.date.available |
2013-10-09T16:03:01Z |
|
dc.date.issued |
2012-02-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/23295
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této diplomové práce bylo zjistit obsah celkových antioxidantů a polyfenolů ve vybraných druzích listů jakonu. Dále bylo úkolem zjistit antimikrobiální účinky a v neposlední řadě organoleptické vlastnosti vodného výluhu z listů. Teoretická část obsahuje charakteristiku jednotlivých andských okopanin, popis chemického složení listů i hlíz a biologické účinky listů jakonu. V praktické části jsou pak vyhodnoceny výsledky laboratorních analýz a konfrontovány s literaturou. Na základě měření byl zjištěn obsah antioxidantů a polyfenolů ve vybraných druzích jakonu. Antimikrobiální účinky nebyly potvrzeny. Pro dokreslení charakteru jednotlivých druhů bylo provedeno senzorické hodnocení a bylo statisticky vyhodnoceno. |
cs |
dc.format |
85 s. a 1 s. příloha |
cs |
dc.format.extent |
2101227 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Jakon
|
cs |
dc.subject |
antioxidanty
|
cs |
dc.subject |
polyfenoly
|
cs |
dc.subject |
antimikrobiální účinky
|
cs |
dc.subject |
senzorická analýza
|
cs |
dc.subject |
Yacon
|
en |
dc.subject |
antioxidants
|
en |
dc.subject |
polyphenols
|
en |
dc.subject |
antimicrobial effects
|
en |
dc.subject |
sensory analysis
|
en |
dc.title |
Antioxidační a antimikrobiální účinky listů jakonu. |
cs |
dc.title.alternative |
Antioxidant and Antimicrobial Effects of Yacon Leaves. |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Růžičková, Jana |
|
dc.date.accepted |
2012-06-06 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this thesis was to determinate the total content of antioxidants and polyphenols in selected types of yacon leaves. The next task was to determinate antimicrobial effects and finally organolepetic properties of aqueous extract solution from the leaves. The teoretical part contains the individual characteristics of Andean root crops, description of the chemical composition of leaves and tubers and biological effects of yacon leaves. In the practical part there are results of laboratory analysis, which are compared with literature. Based on the measurement there was found the content of antioxidants and polyphenols in selected types of yacon. Antimicrobial effects were not confirmed. The sensory analysis was done and statistically evaluated to illustrate the nature of each species. |
en |
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/19585
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, Hygiene and Economics of Food Production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
25534
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2012-05-02 |
|