Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus s dekarobxylázovou aktivitou

DSpace Repository

Language: English čeština 

Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus s dekarobxylázovou aktivitou

Show full item record

No preview available
Title: Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus s dekarobxylázovou aktivitou
Author: Březinová, Iva
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Cílem této bakalářské práce bylo zjistit inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus, které mají schopnost vytvářet biogenní aminy. Vysoké koncentrace těchto látek v potravinách působí nepříznivě na zdraví konzumentů. Bylo zjištěno, že největší inhibiční efekt vykazují Lactococcus lactis ssp. lactis biovar. diacetylactis a některé kmeny Lactococcus lactis ssp. lactis. Tyto protektivní kultury nejvíce ovlivňovaly růst bakterií Enterococcus faecium a Enterococcus sp. Teoretická část této práce se zabývá bakteriociny, což jsou látky vykazující antimikrobiální účinky. Dále byly popsány protektivní kultury, rod Enterococcus a biogenní aminy produkované tímto rodem.
URI: http://hdl.handle.net/10563/31954
Date: 2015-02-02
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Chemie a technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 38461


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
březinová_2015_dp.pdf 2.468Mb PDF View/Open None
březinová_2015_op.pdf 534.1Kb PDF View/Open None
březinová_2015_vp.pdf 621.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account