Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus s dekarobxylázovou aktivitou
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Březinová, Iva
|
|
dc.date.accessioned |
2015-07-24T12:29:27Z |
|
dc.date.available |
2015-07-24T12:29:27Z |
|
dc.date.issued |
2015-02-02 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/31954
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus, které mají schopnost vytvářet biogenní aminy. Vysoké koncentrace těchto látek v potravinách působí nepříznivě na zdraví konzumentů. Bylo zjištěno, že největší inhibiční efekt vykazují Lactococcus lactis ssp. lactis biovar. diacetylactis a některé kmeny Lactococcus lactis ssp. lactis. Tyto protektivní kultury nejvíce ovlivňovaly růst bakterií Enterococcus faecium a Enterococcus sp. Teoretická část této práce se zabývá bakteriociny, což jsou látky vykazující antimikrobiální účinky. Dále byly popsány protektivní kultury, rod Enterococcus a biogenní aminy produkované tímto rodem. |
|
dc.format |
61 s |
|
dc.format.extent |
2587906 |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
bakteriociny
|
cs |
dc.subject |
biogenní aminy
|
cs |
dc.subject |
rod Enterococcus
|
cs |
dc.subject |
protektivní kultury
|
cs |
dc.subject |
bacteriocin
|
en |
dc.subject |
biogenic amines
|
en |
dc.subject |
genus Enterococcus
|
en |
dc.subject |
protective cultures
|
en |
dc.title |
Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus s dekarobxylázovou aktivitou |
|
dc.title.alternative |
The Inhibitory Effect of Protective Cultures on Decarboxylase-positive Enterococcus |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Jančová, Petra |
|
dc.date.accepted |
2015-06-18 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this study was to investigate inhibitory effect of protective cultures on decarboxylase-positive enterococci. Hight concentration of biogenic amines in food can affect consumer's health. The highest inhibitory effect has observed in Lactococcus lactis ssp. lactis biovar. diacetylactis and some strains of Lactococcus lactis ssp. lactis. These protective cultures mostly inhibited Enterococcus faecium and Enterococcus sp. Bacteriocins, protective cultures, genus Enterococcus and biogenic amines are described in theoretical part. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Food Technologies |
en |
dc.identifier.stag |
38461
|
|
utb.result.grade |
A |
|
dc.date.submitted |
2015-05-04 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account