Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus s dekarobxylázovou aktivitou

DSpace Repository

Language: English čeština 

Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus s dekarobxylázovou aktivitou

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Březinová, Iva
dc.date.accessioned 2015-07-24T12:29:27Z
dc.date.available 2015-07-24T12:29:27Z
dc.date.issued 2015-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/31954
dc.description.abstract Cílem této bakalářské práce bylo zjistit inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus, které mají schopnost vytvářet biogenní aminy. Vysoké koncentrace těchto látek v potravinách působí nepříznivě na zdraví konzumentů. Bylo zjištěno, že největší inhibiční efekt vykazují Lactococcus lactis ssp. lactis biovar. diacetylactis a některé kmeny Lactococcus lactis ssp. lactis. Tyto protektivní kultury nejvíce ovlivňovaly růst bakterií Enterococcus faecium a Enterococcus sp. Teoretická část této práce se zabývá bakteriociny, což jsou látky vykazující antimikrobiální účinky. Dále byly popsány protektivní kultury, rod Enterococcus a biogenní aminy produkované tímto rodem.
dc.format 61 s
dc.format.extent 2587906
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject bakteriociny cs
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject rod Enterococcus cs
dc.subject protektivní kultury cs
dc.subject bacteriocin en
dc.subject biogenic amines en
dc.subject genus Enterococcus en
dc.subject protective cultures en
dc.title Inhibiční působení protektivních kultur na bakterie rodu Enterococcus s dekarobxylázovou aktivitou
dc.title.alternative The Inhibitory Effect of Protective Cultures on Decarboxylase-positive Enterococcus
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Jančová, Petra
dc.date.accepted 2015-06-18
dc.description.abstract-translated The aim of this study was to investigate inhibitory effect of protective cultures on decarboxylase-positive enterococci. Hight concentration of biogenic amines in food can affect consumer's health. The highest inhibitory effect has observed in Lactococcus lactis ssp. lactis biovar. diacetylactis and some strains of Lactococcus lactis ssp. lactis. These protective cultures mostly inhibited Enterococcus faecium and Enterococcus sp. Bacteriocins, protective cultures, genus Enterococcus and biogenic amines are described in theoretical part.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 38461
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2015-05-04


Files in this item

Files Size Format View Description
březinová_2015_dp.pdf 2.468Mb PDF View/Open None
březinová_2015_op.pdf 534.1Kb PDF View/Open None
březinová_2015_vp.pdf 621.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account