Vliv obsahu oxidu siřičitého na oxidaci bílých vín

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv obsahu oxidu siřičitého na oxidaci bílých vín

Show full item record

No preview available
Title: Vliv obsahu oxidu siřičitého na oxidaci bílých vín
Author: Tureček, Ondřej
Advisor: Mlček, Jiří
Abstract: Tématem této diplomové práce bylo sledování vlivu obsahu oxidu siřičitého na oxidaci bílých vín. Teoretická část práce popisuje chemické složení a technologické postupy používané při výrobě bílých vín. V praktické části bylo analyzováno 8 vzorků, s rozdílným obsahem celkového oxidu siřičitého, u kterých byl sledován v průběhu skladování obsah volného oxidu siřičitého jodometricky. Antioxidační aktivita, celkový obsah polyfenolů a flavonoidů byly sledovány pomocí spektofotometrických metod a obsah jednotlivých polyfenolů byl měřen s využitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Na začátku a konci uskladnění byly připravené vzorky senzoricky hodnoceny formou pořadové zkoušky z hlediska stupně oxidace a obsahu síry. Výsledky této práce ukazují, že oxid siřičitý ovlivňuje obsah flavonoidů a polyfenolických látek ve vínech, což má následný vliv na antioxidační aktivitu vín a jejich odolnost vůči nežádoucím senzorickým změnám.
URI: http://hdl.handle.net/10563/51983
Date: 2021-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: -


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
tureček_2022_dp.pdf 2.164Mb PDF View/Open None
tureček_2022_op.pdf 744.9Kb PDF View/Open None
tureček_2022_vp.pdf 733.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account