Vliv obsahu oxidu siřičitého na oxidaci bílých vín

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv obsahu oxidu siřičitého na oxidaci bílých vín

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mlček, Jiří
dc.contributor.author Tureček, Ondřej
dc.date.accessioned 2022-07-15T09:24:04Z
dc.date.available 2022-07-15T09:24:04Z
dc.date.issued 2021-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/51983
dc.description.abstract Tématem této diplomové práce bylo sledování vlivu obsahu oxidu siřičitého na oxidaci bílých vín. Teoretická část práce popisuje chemické složení a technologické postupy používané při výrobě bílých vín. V praktické části bylo analyzováno 8 vzorků, s rozdílným obsahem celkového oxidu siřičitého, u kterých byl sledován v průběhu skladování obsah volného oxidu siřičitého jodometricky. Antioxidační aktivita, celkový obsah polyfenolů a flavonoidů byly sledovány pomocí spektofotometrických metod a obsah jednotlivých polyfenolů byl měřen s využitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Na začátku a konci uskladnění byly připravené vzorky senzoricky hodnoceny formou pořadové zkoušky z hlediska stupně oxidace a obsahu síry. Výsledky této práce ukazují, že oxid siřičitý ovlivňuje obsah flavonoidů a polyfenolických látek ve vínech, což má následný vliv na antioxidační aktivitu vín a jejich odolnost vůči nežádoucím senzorickým změnám.
dc.format 80 s. (105 252)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject víno cs
dc.subject oxid siřičitý cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject flavonoidy cs
dc.subject wine en
dc.subject sulphur dioxide en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject polyphenols en
dc.subject flavonoids en
dc.title Vliv obsahu oxidu siřičitého na oxidaci bílých vín
dc.title.alternative Influence of sulfur dioxide content on oxidation of white wines
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Valášek, Pavel
dc.date.accepted 2022-06-03
dc.description.abstract-translated The subject of this thesis was the influence of sulphur dioxide content on the oxidation of white wines. The theoretical part of the thesis describes the chemical composition and technological procedures used in the production of white wines. In the practical part, 8 samples with different total sulphur dioxide contents were analysed and the free sulphur dioxide content was monitored iodometrically during storage. The antioxidant aktivity, total polyphenol and flavonoid content was monitored by spectrophotometric methods and the content of individual polyphenols was measured using high-performance liquid chromatography. At the beginning and at the end of storage, the prepared samples were sensory evaluated by means of an ordinal test in terms of degree of oxidation and sulphur content. The results of this work show that sulphur dioxide affects the flavonoid and polyphenolic content of wines, which in turn affects the antioxidant activity of wines and their resistance to undesirable sensory changes.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 61945
dc.date.submitted 2022-05-13


Files in this item

Files Size Format View Description
tureček_2022_dp.pdf 2.164Mb PDF View/Open None
tureček_2022_op.pdf 744.9Kb PDF View/Open None
tureček_2022_vp.pdf 733.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account