dc.contributor.advisor |
Škrovánková, Soňa
|
|
dc.contributor.author |
Mišeková, Lucie
|
|
dc.date.accessioned |
2023-12-20T13:25:22Z |
|
dc.date.available |
2023-12-20T13:25:22Z |
|
dc.date.issued |
2022-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/54151
|
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se v teoretické části zaměřuje na charakteristiku levandule, šalvěje a hřebíčku, na jejich složení, zdravotní účinky, antioxidační aktivitu a využití těchto bylin. Také jsou v práci popsány jednotlivé antioxidanty a metody, které jsou používány ke stanovení antioxidační aktivity a celkového obsahu polyfenolických látek. Praktická část se zaměřuje na spektrofotometrické stanovení antioxidační aktivity pomocí metod ABTS a DPPH a stanovení celkového obsahu polyfenolů pomocí Folin-Ciocalteuova činidla ve vodných, methanolových a ethanolových extraktech. |
|
dc.format |
74 s. (103073 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
polyfenoly
|
cs |
dc.subject |
DPPH
|
cs |
dc.subject |
ABTS
|
cs |
dc.subject |
bylinné extrakty
|
cs |
dc.subject |
antioxidant activity
|
en |
dc.subject |
polyphenols
|
en |
dc.subject |
DPPH
|
en |
dc.subject |
ABTS
|
en |
dc.subject |
herbal extracts
|
en |
dc.title |
Vliv extrakčních podmínek na antioxidační potenciál bylinných extraktů |
|
dc.title.alternative |
Effect of Extraction Conditions on Antioxidant Potential of Herbal Extracts |
|
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Ondrášová, Monika |
|
dc.date.accepted |
2023-06-13 |
|
dc.description.abstract-translated |
The theoretical part of the bachelor thesis focuses on the characteristics of lavender, sage and clove, their composition, health effects, antioxidant activity and the utilization of these herbs. The thesis also describes the different antioxidants and the methods used to determine the antioxidant activity and total polyphenolic content. The practical part is focused on the spectrophotometric determination of antioxidant activity using ABTS and DPPH methods, and the determination of total polyphenol content using Folin-Ciocalteu reagent, in aqueous, methanolic and ethanolic extracts. |
|
dc.description.department |
Ústav chemie |
|
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a analýza potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Food Chemistry and Analysis |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie a hodnocení potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology and Assessment |
en |
dc.identifier.stag |
64649
|
|
dc.date.submitted |
2023-05-15 |
|