Vliv extrakčních podmínek na antioxidační potenciál bylinných extraktů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv extrakčních podmínek na antioxidační potenciál bylinných extraktů

Show simple item record

dc.contributor.advisor Škrovánková, Soňa
dc.contributor.author Mišeková, Lucie
dc.date.accessioned 2023-12-20T13:25:22Z
dc.date.available 2023-12-20T13:25:22Z
dc.date.issued 2022-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/54151
dc.description.abstract Bakalářská práce se v teoretické části zaměřuje na charakteristiku levandule, šalvěje a hřebíčku, na jejich složení, zdravotní účinky, antioxidační aktivitu a využití těchto bylin. Také jsou v práci popsány jednotlivé antioxidanty a metody, které jsou používány ke stanovení antioxidační aktivity a celkového obsahu polyfenolických látek. Praktická část se zaměřuje na spektrofotometrické stanovení antioxidační aktivity pomocí metod ABTS a DPPH a stanovení celkového obsahu polyfenolů pomocí Folin-Ciocalteuova činidla ve vodných, methanolových a ethanolových extraktech.
dc.format 74 s. (103073 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject DPPH cs
dc.subject ABTS cs
dc.subject bylinné extrakty cs
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject polyphenols en
dc.subject DPPH en
dc.subject ABTS en
dc.subject herbal extracts en
dc.title Vliv extrakčních podmínek na antioxidační potenciál bylinných extraktů
dc.title.alternative Effect of Extraction Conditions on Antioxidant Potential of Herbal Extracts
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Ondrášová, Monika
dc.date.accepted 2023-06-13
dc.description.abstract-translated The theoretical part of the bachelor thesis focuses on the characteristics of lavender, sage and clove, their composition, health effects, antioxidant activity and the utilization of these herbs. The thesis also describes the different antioxidants and the methods used to determine the antioxidant activity and total polyphenolic content. The practical part is focused on the spectrophotometric determination of antioxidant activity using ABTS and DPPH methods, and the determination of total polyphenol content using Folin-Ciocalteu reagent, in aqueous, methanolic and ethanolic extracts.
dc.description.department Ústav chemie
dc.thesis.degree-discipline Chemie a analýza potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Chemistry and Analysis en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Technologie a hodnocení potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology and Assessment en
dc.identifier.stag 64649
dc.date.submitted 2023-05-15


Files in this item

Files Size Format View Description
mišeková_2023_dp.pdf 1.650Mb PDF View/Open None
mišeková_2023_op.pdf 274.5Kb PDF View/Open None
mišeková_2023_vp.pdf 280.6Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account