Izolace a charakterizace sporotvorných tyčinek z potravin nepodporujících rozvoj mikroorganizmů
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Buňková, Leona
|
|
dc.contributor.author |
Floriánová, Kristýna
|
|
dc.date.accessioned |
2024-07-23T13:15:46Z |
|
dc.date.available |
2024-07-23T13:15:46Z |
|
dc.date.issued |
2024-01-01 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/54854
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této práce bylo identifikovat mikroorganismy izolované ze vzorků lyofilizovaného ovoce a masových pomazánek. U všech sporotvorných tyčinek byla následně provedena jejich charakterizace. Vrámci této práce byly identifikovány grampozitivní tyčinky rodů Bacillus, Cytobacillus, Fictibacillus, Lysinibacillus, Paenibacillus, Priestia či Psychrobacillus. Většina testovaných sporulátů rostla vteplotních podmínkách 25-40 °C. Izoláty často vykazovaly rezistenci k antibiotikům, zejména penicilinu, nicméně přítomnost genů rezistence k antibiotikům byla nižší, než se očekávalo. Nejčastěji detekovaným genem antibiotické rezistence pomocí PCR byl gen norA. Stejnou metodou byla u analyzovaných kmenů B. cereus zjištěna častá přítomnost genů virulence, zejména komplexu nhe. Modifikovanou Christensenovou metodou byla také prokázána produkce biofilmu u většiny sporotvorných tyčinek. Tato práce prokázala, že sporotvorné tyčinky jsou přítomné i v potravinářských výrobcích považovaných za mikrobiologicky nerizikové. Nesprávná manipulace stěmito potravinami tak může představovat potenciální riziko pro zdraví konzumenta. |
|
dc.format |
96 s. (167 117 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
sporotvorné tyčinky
|
cs |
dc.subject |
masové pomazánky
|
cs |
dc.subject |
lyofilizované ovoce
|
cs |
dc.subject |
biofilm
|
cs |
dc.subject |
antibiotická rezistence
|
cs |
dc.subject |
faktory virulence
|
cs |
dc.subject |
spores
|
en |
dc.subject |
meat spreads
|
en |
dc.subject |
freeze-dried fruit
|
en |
dc.subject |
biofilm
|
en |
dc.subject |
antibiotics
|
en |
dc.subject |
virulence factors
|
en |
dc.title |
Izolace a charakterizace sporotvorných tyčinek z potravin nepodporujících rozvoj mikroorganizmů |
|
dc.title.alternative |
Isolation and Characterization of Spore-forming Rods from Foods Not Supporting the Development of Microorganisms |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Lorencová, Eva |
|
dc.date.accepted |
2024-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this work was to identify microorganisms isolated from selected food samples. Characterization was subsequently carried out for all the sporocarcinogenic rods. The genera identified in this work were Bacillus, Cytobacillus, Fictibacillus, Lysinibacillus, Paenibacillus, Priestia or Psychrobacillus. Most of the spore-forming bacteria tested grew under temperature conditions of 25-40 °C. The isolates often showed resistance to antibiotics, especially penicillin. The presence of antibiotic resistance genes was lower than expected. The most frequently detected antibiotic resistance gene by PCR was norA. The same method was used to detect the frequent presence of virulence genes. In the B. cereus strains were especially analysed the nhe complex. Biofilm production was also detected in most rods by the modified Christensen method. This work demonstrated that spores are present also in food products considered to be microbiologically unsafe. Improper handling of these foods may therefore pose a potential risk to the health of the consumer. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
dc.identifier.stag |
68509
|
|
dc.date.submitted |
2024-05-10 |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account