Vliv ochranných povlaků z přírodních polymerů na kvalitativní parametry pokrmových tuků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv ochranných povlaků z přírodních polymerů na kvalitativní parametry pokrmových tuků

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mokrejš, Pavel
dc.contributor.author Fenyk, Jan
dc.date.accessioned 2010-07-17T02:40:07Z
dc.date.available 2010-07-17T02:40:07Z
dc.date.issued 2008-05-16
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/7363
dc.description.abstract Teoretická část diplomové práce popisuje obalové materiály potravinářství založené na přírodních polymerech, zejména na proteinech a na škrobu. Jsou popsány způsoby skladování tuků. V experimentální části diplomové práce jsem se zabýval aplikací povlaků ze škrobovo-proteinových hydrolyzátů amarantové mouky na vzorek másla. Byly vyzkoušeny 3 typy povlaků. U vzorků másla skladovaných při teplotě 7 °C došlo po 40 dni k nárůstu rychlosti oxidačních procesů a u vzorku másla skladovaných při teplotě 22 °C to bylo již od počátku testu. Během dlouhodobého skladování másla při teplotě 7 °C vzorky másla ošetřené ochranným povlakem s obsahem 30 % glycerinu + 3 % lecitinu + 2 % kyseliny askorbové byl zjištěn stejný stupeň oxidace jako u vzorků másla uchovávaných v původním obalu. Výsledky testů mohou posloužit jako podklad pro potenciální využití v praxi. cs
dc.format 77 cs
dc.format.extent 815838 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject amarant cs
dc.subject škrob cs
dc.subject hydrolyzát cs
dc.subject jedlé povlaky cs
dc.subject máslo cs
dc.subject oxidace cs
dc.subject peroxidové číslo cs
dc.subject číslo kyselosti cs
dc.subject anisidinové číslo cs
dc.subject amaranth en
dc.subject starch en
dc.subject hydrolysate en
dc.subject edible coatings en
dc.subject butter en
dc.subject oxidation en
dc.subject peroxide value en
dc.subject acid value en
dc.subject anisidine value en
dc.title Vliv ochranných povlaků z přírodních polymerů na kvalitativní parametry pokrmových tuků cs
dc.title.alternative The influence of protective natural polymer based coating on qualitative parametres of hardened fats en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Mládek, Milan
dc.date.accepted 2008-06-11
dc.description.abstract-translated In a theoretical part of the master thesis food industry wrappings based on natural polymers, especially from starch and protein, are described. Storage of edible fats is discussed. In experimental part edible coatings from 50 % solution of amaranth flour hydrolysate on samples of butter were applied. Three kinds of edible coatings were tested. In was confirmed that at butter samples stored at temperature 7 °C oxidation processes after 40 days increased. Butter stored at 22 °C oxidation processes appeared quickly after the start of tests. Oxidation changes at long-time stored butter coated with 50 % solution of hydrolysate with 30 % lecithin + 3 % glycerine + 2 % ascorbic acid were the same as in butter wrapped in original wrapping. The results of these tests can be used as a base to potential application in food industry. en
dc.description.department Ústav inženýrství polymerů cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/201 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Inženýrství polymerů cs
dc.thesis.degree-discipline Polymer Engineering en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Materials Technology en
dc.identifier.stag 7671
dc.date.assigned 2008-02-11
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
fenyk_2008_dp.pdf 796.7Kb PDF View/Open
fenyk_2008_vp.doc 54.5Kb Microsoft Word View/Open
fenyk_2008_op.doc 47Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account