Vliv ochranných povlaků z přírodních polymerů na kvalitativní parametry pokrmových tuků
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Mokrejš, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Fenyk, Jan
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T02:40:07Z |
|
dc.date.available |
2010-07-17T02:40:07Z |
|
dc.date.issued |
2008-05-16 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/7363
|
|
dc.description.abstract |
Teoretická část diplomové práce popisuje obalové materiály potravinářství založené na přírodních polymerech, zejména na proteinech a na škrobu. Jsou popsány způsoby skladování tuků. V experimentální části diplomové práce jsem se zabýval aplikací povlaků ze škrobovo-proteinových hydrolyzátů amarantové mouky na vzorek másla. Byly vyzkoušeny 3 typy povlaků. U vzorků másla skladovaných při teplotě 7 °C došlo po 40 dni k nárůstu rychlosti oxidačních procesů a u vzorku másla skladovaných při teplotě 22 °C to bylo již od počátku testu. Během dlouhodobého skladování másla při teplotě 7 °C vzorky másla ošetřené ochranným povlakem s obsahem 30 % glycerinu + 3 % lecitinu + 2 % kyseliny askorbové byl zjištěn stejný stupeň oxidace jako u vzorků másla uchovávaných v původním obalu. Výsledky testů mohou posloužit jako podklad pro potenciální využití v praxi. |
cs |
dc.format |
77 |
cs |
dc.format.extent |
815838 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
amarant
|
cs |
dc.subject |
škrob
|
cs |
dc.subject |
hydrolyzát
|
cs |
dc.subject |
jedlé povlaky
|
cs |
dc.subject |
máslo
|
cs |
dc.subject |
oxidace
|
cs |
dc.subject |
peroxidové číslo
|
cs |
dc.subject |
číslo kyselosti
|
cs |
dc.subject |
anisidinové číslo
|
cs |
dc.subject |
amaranth
|
en |
dc.subject |
starch
|
en |
dc.subject |
hydrolysate
|
en |
dc.subject |
edible coatings
|
en |
dc.subject |
butter
|
en |
dc.subject |
oxidation
|
en |
dc.subject |
peroxide value
|
en |
dc.subject |
acid value
|
en |
dc.subject |
anisidine value
|
en |
dc.title |
Vliv ochranných povlaků z přírodních polymerů na kvalitativní parametry pokrmových tuků |
cs |
dc.title.alternative |
The influence of protective natural polymer based coating on qualitative parametres of hardened fats |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mládek, Milan |
|
dc.date.accepted |
2008-06-11 |
|
dc.description.abstract-translated |
In a theoretical part of the master thesis food industry wrappings based on natural polymers, especially from starch and protein, are described. Storage of edible fats is discussed. In experimental part edible coatings from 50 % solution of amaranth flour hydrolysate on samples of butter were applied. Three kinds of edible coatings were tested. In was confirmed that at butter samples stored at temperature 7 °C oxidation processes after 40 days increased. Butter stored at 22 °C oxidation processes appeared quickly after the start of tests. Oxidation changes at long-time stored butter coated with 50 % solution of hydrolysate with 30 % lecithin + 3 % glycerine + 2 % ascorbic acid were the same as in butter wrapped in original wrapping. The results of these tests can be used as a base to potential application in food industry. |
en |
dc.description.department |
Ústav inženýrství polymerů |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/201
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Inženýrství polymerů |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Polymer Engineering |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie materiálů |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and Materials Technology |
en |
dc.identifier.stag |
7671
|
|
dc.date.assigned |
2008-02-11 |
|
utb.result.grade |
A |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account