Antioxidanty v potravinách
Show simple item record
dc.contributor.advisor |
Hanuštiak, Pavel
|
|
dc.contributor.author |
Humpulová, Lucie
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T09:08:59Z |
|
dc.date.available |
2010-07-17T09:08:59Z |
|
dc.date.issued |
2009-05-28 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/8052
|
|
dc.description.abstract |
Práce se zabývá problematikou antioxidantů. V úvodu je popsán proces oxidační reakce, vysvětlen pojem volný radikál a antioxidant. V dalších kapitolách se práce věnuje jednotlivým skupinám antioxidantů, jejich zástupcům a následně jejich využitím v potravinářství. Jsou zde také uvedeny enzymy, které působí jako antioxidanty v lidském organismu. V závěru práce je popsáno, jak se u potravin stanovuje antioxidační aktivita. |
cs |
dc.format |
46 s |
cs |
dc.format.extent |
760610 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Pouze v rámci univerzity |
|
dc.subject |
Oxidační reakce
|
cs |
dc.subject |
antioxidant
|
cs |
dc.subject |
volný radikál
|
cs |
dc.subject |
potravinářská aditiva
|
cs |
dc.subject |
Oxidation reaction
|
en |
dc.subject |
antioxidant
|
en |
dc.subject |
free radical
|
en |
dc.subject |
food aditive
|
en |
dc.title |
Antioxidanty v potravinách |
cs |
dc.title.alternative |
Antioxidants in food |
en |
dc.type |
bakalářská práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kramářová, Daniela |
|
dc.date.accepted |
2009-06-11 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with the questions of antioxidants. In the introduction I describe the process of oxidation reaction and explain the conceptions of free radical and antioxidant. In the following chapters the thesis attends to the individual groups of antioxidants, their substitutes and subsequently to their usage in the food industry. The enzymes that function in a human organism are also mentioned here. In the thesis' conclusion I describe how the antioxidant activity of foodstuffs is determined. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/142
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
12777
|
|
dc.date.assigned |
2009-02-23 |
|
utb.result.grade |
A |
|
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account