dc.contributor.advisor |
Družbíková, Helena
|
|
dc.contributor.author |
Krausová, Ivana
|
|
dc.date.accessioned |
2010-07-17T11:24:12Z |
|
dc.date.available |
2010-07-17T11:24:12Z |
|
dc.date.issued |
2009-05-19 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
cs |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/8301
|
|
dc.description.abstract |
Cílem této diplomové práce bylo charakterizovat, jako jedny z nejvýznamnějších organických kyselin kyseliny citronovou a octovou a vytvořit vhodnou metodiku pro stanovení těchto kyselin pomocí HPLC-ECD. Z výsledků měření se pro stanovení kyseliny citronové jeví jako nejvhodnější použití kolony ASCENTIS C18 a mobilní fáze tvořené z kyseliny fosforečné, metanolu a redestilované vody v poměru 30 : 1 : 69. Pro stanovení kyseliny octové se jeví jako nejoptimálnější stejné podmínky jako u kyseliny citronové. |
cs |
dc.format |
73 |
cs |
dc.format.extent |
1447292 bytes |
cs |
dc.format.mimetype |
application/pdf |
cs |
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
Organické kyseliny
|
cs |
dc.subject |
kyselina citronová
|
cs |
dc.subject |
kyselina octová
|
cs |
dc.subject |
HPLC-ECD
|
cs |
dc.subject |
podmínky stanovení
|
cs |
dc.subject |
Oorganic acids
|
en |
dc.subject |
citric acid
|
en |
dc.subject |
acetic acid
|
en |
dc.subject |
HPLC-ECD
|
en |
dc.subject |
conditions of determination
|
en |
dc.title |
Možnosti stanovení kyseliny citronové a octové metodou HPLC |
cs |
dc.title.alternative |
Possibilities of citric and acetic acids determination by HPLC |
en |
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Kramářová, Daniela |
|
dc.date.accepted |
2009-06-02 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this thesis was to characterize citric acid and acetic acid as organic acids and to evaluate convenient method of determination of these acids, by using HPLC-ECD. For determination of citric acid seem ASCENTIS C18 and mobile phase, made up from phosphoric acid, methanol, and redistilled water in proportion 30 : 1 : 69, as the most convenient. The same conditions seemed to be the most suitable also for determination of acetic acid. |
en |
dc.description.department |
Ústav potravinářského inženýrství |
cs |
dc.description.result |
obhájeno |
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/202
|
cs |
dc.parent.uri |
http://hdl.handle.net/10563/220
|
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin |
cs |
dc.thesis.degree-discipline |
Technology, hygiene and economics of food production |
en |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Chemistry and food technologies |
en |
dc.identifier.stag |
12430
|
|
dc.date.assigned |
2009-02-18 |
|
utb.result.grade |
B |
|