Vliv přídavku vybraných karagenanů na titrační kyselost fermentovaných mléčných výrobků

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv přídavku vybraných karagenanů na titrační kyselost fermentovaných mléčných výrobků

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňka, František
dc.contributor.author Nenutilová, Lenka
dc.date.accessioned 2010-07-17T18:43:01Z
dc.date.available 2010-07-17T18:43:01Z
dc.date.issued 2009-05-27
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/9179
dc.description.abstract Cílem této bakalářské práce je zkoumat vliv přídavku vybraných karagenanů (iota-karagenan a kappa-karagenan) s cílovou koncentrací 1 %, 0,5 %, 0,25 %, 0,15 %, 0,125 %, 0,0625 %, 0,019 % a 0,0096 % w/w na titrační kyselost fermentovaných mléčných výrobků a na konzistenci jogurtů. Bylo zjištěno, že s rostoucí koncentrací karagenanu se zvyšuje tuhost výrobku, což je způsobeno intenzivnějšími interakcemi mezi karagenanovými řetězci vedoucím k tvorbě "hustší sítě". Při koncentracích nad 0,02 % dochází k tak intenzivní agregaci, že je vypuzena syrovátka. Přídavek karagenanů rovněž zvyšuje titrační kyselost finálních výrobků, přičemž vyšší kyselost vykazují jogurty kultivované při 37 °C. Zvýšení titrační kyselosti je pravděpodobně dáno schopností mikroorganismů štěpit galaktózu v přítomnosti karagenanů. Titrační kyselost po přídavku karagenanů se pohybovala v rozmezí 40 - 60 °SH a bez přídavku karagenanů v rozmezí přibližně 40 -50 °SH. cs
dc.format 52 s., 3 s. cs
dc.format.extent 2727941 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject karagenan cs
dc.subject jogurt cs
dc.subject titrační kyselost cs
dc.subject konzistence cs
dc.subject carrageenan en
dc.subject yoghurt en
dc.subject titrating acidity en
dc.subject consistence en
dc.title Vliv přídavku vybraných karagenanů na titrační kyselost fermentovaných mléčných výrobků cs
dc.title.alternative Influence of addition selected carageennan's over titrating acidity fermented dairy product's en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Vítová, Eva
dc.date.accepted 2009-06-08
dc.description.abstract-translated The aim of this thesis is to examine the effect of the addition (iota-carrageenan and kappa-carrageenan) with target concentrations of 1 %, 0,5 %. 0,25 %, 0,15 %, 0,125 %, 0,0625 %, 0,019 % and 0,0096 % w/w in the titratable acidity of yoghurt and yoghurt consistency. It was found that with increasing concentration of carrageenan is increasing rigidity of product, which is due to more intensive interaction between carrageenan's chain leading to the formation of a denser network. At concentrations above 0,02 % leads to aggregation so intense that it is crowding out the whey. The addition of carrageenan also increases the titratable acidity of final products, with higher titratable acidity record yoghurt cultured at 37 °C. The increase in titratable acidity is probably due to the ability of microorganismus to fragment galactose in the presence of carrageenan. Titratable acidity by the addition of carrageenan ranged from 40 - 60 °SH and without the addition of carrageenan in the range of approximately 40 - 50 °SH. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 11631
dc.date.assigned 2009-02-16
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
nenutilová_2009_bp.pdf 2.601Mb PDF View/Open
nenutilová_2009_vp.doc 42.5Kb Microsoft Word View/Open
nenutilová_2009_op.doc 30.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account